BJELOVARSKI GRANIČARI – HUSARI

Udruga uzgajivača Gidran  konja

Franje Vidovića bb, 43 240 Čazma

Tel: +385 98 436 816 | mail@adresa.hr | www.hugk.hr

Husari su bili laka konjička postrojba smještena u Bjelovaru od samog osnutka grada.

Stara husarska vojarnica smještena u stambenom bloku između Gundulićeve, Haulikove, Trumbićeve i Matičine ulice.

UKRATKO O POSTROJBI

Povijesna postrojba Bjelovarski graničari – husari 1756 osnovana je početkom 2008. godine, a utemeljena je na elitnoj vojno-konjaničkoj tradiciji bjelovarskog kraja. Danas ona broji 35 konjanika (husara) i 35 konja od čega 27 pasmine gidran

HUSARSKA ODORA

Marija Terezija prvi je put 1751. godine propisala izgled husarske odore. Husarske su postrojbe tako morale nositi tamnoplavu odoru dok su se rubovi kaputa, pojasa i revera u svakoj pukovniji mogli razlikovati bojom. Kasnije odredbe o izgledu husara propisale su četiri boje – tamnoplavu, svjetloplavu, tamnozelenu i svjetlozelenu za dolamu te usklađenu boju hlača, dok su na nogama nosili čizme a na glavi crni ili smeđi kalpak. Njihove konje, gidrane, Habsburška je Monarhija od 1855. godine proglasila vojnim konjima i služili su u svim vojnim konjičkim postrojbama sve do 1919.

POVIJESNA OBILJEŽJA BJELOVARSKIH GRANIČARA HUSARA

Povijesna postrojba Bjelovarski graničari – husari 1756 osnovana je početkom 2008. godine, a  utemeljena je na elitnoj vojno-konjaničkoj tradiciji bjelovarskog kraja.

Danas ona broji 35 konjanika (husara) i 35 konja od čega 27 pasmine gidran. Posjedovanje konja gidrana, ili u pasmini gidrana, jedan je od uvjeta koje trebaju ispuniti kandidati za ulazak u postrojbu.

Zastava povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – husari 1756 u obliku je lastavičjeg repa koje su u vrijeme nastanka postrojbe nosile sve konjičke postrojbe. Zastavom prevladava povijesni hrvatski grb obrubljen hrvatskim pleterom žute boje, dok se na grbu isprepleću bijelo-crvena polja. Na početnom dijelu zastave nalazi se povijesni grb grada Bjelovara, grb Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije te natpis Bjelovarski graničari – husari 1756.

Bjelovarski graničari – husari danas, kao slikovita vojna povijesna postrojba, nastupa na brojnim manifestacijama i prigodnim događanjima u zemlji i u inozemstvu te pronosi duh tradicije i vojne povijesti ovih krajeva. Zapovjednik povijesne postrojbe višestruko je odlikovan branitelj Domovinskog rata, pukovnik Josip Trogrlić.

Franje Vidovića bb, 43 240 Čazma