Back

Održana degustacijska radionica proizvoda hrvatskog primorja

Predstavnice Zadružnog saveza Dalmacije iz Splita, Miranda Žitko Vulić, voditeljica projekata i dr.sc. Sandra Petričević, voditeljica panela, predstavile su proizvođače Hrvatskog primorja i njihove proizvode tijekom degustacijske radionice koju su održale u okviru Sajma, a radi se o proizvođačima koji su stalni sudionici manifestacija u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije – Noćnjak i Sabatina.

Tako su se kušala monosortna ekstra djevičanska maslinova ulja sorte istarska bjelica (Ursaria d.o.o., Vrsar), krvavica (OPG Birin, Vodice) i coratina (OPG Mirjana i Božidar Šoša, Zadar), te jedno djevičansko maslinovo ulje s defektom, kako bi se uočila razlika između ove dvije kategorije maslinovih ulja. Nadalje, sudionici su kušali Sireve Kolan i Žigljen paškog proizvođača Gligora d.o.o., te pršute sa zaštićenom oznakom izvornosti – drniški pršut pršutane Bel-cro trade Miljevci, dalmatinski pršut tvrtke Smjeli d.o.o. te istarski pršut pršutane Dujmović.

Paralelno sa sirevima i pršutima kušala su se i vrhunska vina dalmatinskih vinara i to Sveta Ana maraština 2020. Poljoprivredne zadruge Putniković s Pelješca, Pošip premium Terra Madre 2021. iz vinogorja Komarna, tvrtke Poljopromet d.o.o., Svrdlovina crna 2019. tvrtke Tilia d.o.o. iz Smilčića i na kraju šampionsko vino Sabatine 2022. Dingač riserva 2015. iz palete Palihnić vina s Pelješca. Radionica je bila dinamična i interesantna, a sudionici su s oduševljenjem otkrivali nove okuse, posebno maslinovih ulja, komentirali i postavljali pitanja.

Podijeli objavu!