Upitno održavanje Međunarodnog proljetnog bjelovarskog sajama
Objavljeno 12.02.2021.

Kada će i hoće li se uopće dozvoliti održavanje Međunarodnog proljetnog sajma u Gudovcu, u ovim je trenucima teško reći. 

U cjelosti prenosimo objavu portala AGROKLUB na ovu temu.

Mi kao ozbiljni organizatori trenutno nismo u mogućnosti ništa potvrditi“, kaže nam direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac dodajući da s obzirom da se situacija, barem koju možemo vidjeti u medijima, poboljšava odnosno da se smanjuje broj novozaraženih osoba daje im za pravo vjerovati da će se u nekom bližem vremenu steći uvjeti za održavanje sajamskih manifestacija i da će odluka o zabrani biti ukinuta.

Prate događanja, u kontaktu su s vlastima i svima koji su nadležni za donošenje odluke za sigurnost posjetitelja, izlagača i javnih okupljanja, a i kroz organizaciju EURASCO kontaktiraju s drugim europskim sajmovima. 

Traži se rješenje za budućnost međunarodnih sajamskih manifestacija

“Zajedno pokušavamo pronaći rješenje za budućnost međunarodnih sajamskih manifestacija što uključuje organizaciju u uvjetima pandemije, razmatranje covid putovnica, brzih testova i slično“, otkriva nam dodajući da je bio sudionik nekoliko takvih virtualnih sastanaka, međutim izuzetno je teško dati odgovore na sva naša pitanja s obzirom na složenost i različitost situacija u članicama EU. 

Kada je u pitanju Bjelovarski sajam, posljednja od njihove tri velike međunarodne manifestacije (tijekom godine imaju i niz drugih te izložbi, stručnih skupova), održana je u veljači 2020. Pred tzv. lockdown, održan je 16. Pčelarski međunarodni sajam, a planirani 23. Proljetni odgođen prvotno za jesen.

Međutim, zabrana rada ostala je i dalje na snazi tako da je izostala planirana nadoknada, ali i tradicionalni već 28. Jesenski sajam. 

Jesu, otkriva nam, kao nekakav mogući datum održavanja ovogodišnjeg Proljetnog sajma planirali 9. travnja, no kako i dalje imaju zabranu rada, bilo bi, naglašava, neozbiljno spominjati datume dok god nemaju pozitivnu odluku Stožera civilne zaštite. 

Izgubili 96 posto planiranog prihoda 

Zabrana održavanja manifestacija odrazila se i na poslovanje odnosno lani su izgubili čak 96 posto planiranog prihoda. Ujedno, nisu zaprimili niti jednu lipu državne pomoći jer su za svaku mjeru bili – neprihvatljivi. Ipak, kaže, još postoje, nisu blokirani i imaju viziju raditi. 

Mišljenja je da će sajamska industrija biti i nadalje biti proaktivna i da će se kada se za to steknu uvjeti sajmovi ponovno održavati i to čak s porastom zanimanja kako izlagača i posjetitelja. 

“Ljudi općenito jedva čekaju da kao društvo ponovno normalno počnemo funkcionirati, međusobno poslovati i družiti se”, zaključuje direktor dodajući da ne smijemo izgubiti optimizam. 

Podsjećamo, novi apel Stožeru da se ove manifestacije hitno otvore, uputila je Udruga hrvatskih sajmova. Kako su iznijeli, sajmovi u Hrvatskoj zapošljavaju nekoliko tisuća djelatnika, imaju značajnu socijalnu i turističku komponentu, a mnogim obiteljima su jedini izvor prihoda.

Izvor: https://www.agroklub.com/poljoprivredne-vijesti/hoce-li-se-i-kada-ove-godine-odrzati-medunarodni-proljetni-bjelovarski-sajam/66340/

MOGLO BI VAS ZANIMATI

VLASNICI SAJMA

NAŠI PARTNERI

PRIJAVE ZA IZLAGAČE

On-line prijava za izlagače. Samo nekoliko klikova i status izlagača je Vaš!